Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ovis ruhatár

2008.11.09
Igaz, még tombol a nyár, ám a gondos szülő, már azon töpreng, hogyan állítsa össze leendő ovis gyermeke ruhatárát. Az otthon mindennap használatos és az úgynevezett, ünneplős holmik talán nem elegendőek, praktikusak, vagy esetleg nem olyan divatosak!? Bizony a divatnak már ebben a korban is fontos szerepe van. Tapasztalatból tudom, hisz ovis lányom annak idején sokszor kiosztott ez ügyben.
 
Ma a rajz-, és mesefilmek hősei dekorálnak szinte minden ruhaneműt (alsó-, felsőruhát, zoknit, sálat, cipőt). A divatcégek ontják a legújabb gyerekholmikat, és az természetes, hogy a gyerekek kérik, mi szülők, nagyszülők pedig megvesszük nekik. Nem is baj ez, mert sok közülük szép, színes, praktikus és igazán gyermekeknek való. Akad azért köztük sajnos olyan is, ami esetleg szép, de szinte bűn gyermekre adni! Nem is pénz kérdése sokszor, csupán odafigyelés, körültekintés kell hozzá.
 
Véleményem szerint elsődleges és meghatározó a szülői ízlés, ez lehet különféle, de legyen fontos, hogy a kisgyerek testi fejlődését (jó közérzetét, mozgásigényét, egészségét) ne gátolják ruhadarabjai, cipői.
 
Óvodába kerülésük idején tanulnak meg gyerekek többek között helyesen öltözködni is. Nem egyszerű le-, felvenni egy ruhácskát, blúzt vagy felhúzni a nadrágot. Erre az oviban van idő, remélhetőleg mindenütt türelmes óvó néni is!                                                                
 
4 tipp hogyan öltöztessük gyermekünket az oviban:
 
1. Mindig a gyermek alkatának megfelelő ruhát vegyenek, (hiába divatos, ha szűk, öves, túl zárt vagy túl lenge), amely könnyen hordható.
 
2.      Legjobb vétel a pamut alapanyagú gyermekholmi, hisz a kicsik nagy mozgásigényűek, egész nap játszanak, futnak, ülnek. Könnyen beleizzadhatnak a műszálas ruhákba.
 
3.      Praktikusság szempontjából kerüljék a sok gombos, csatos, megkötős blúzt, nadrágot. A levesbe belelóghat a blúz megkötője, a csat nyomhatja a pocakot a szőnyegen autózás közben, a gombok kistornán kellemetlenek.
 
4.      Réteges ruházat a legideálisabb – legyen trikó, póló a blúz vagy ing alatt, pulcsi alatt- a gyerekek még ebben a korban nem mindig tudják eldönteni fáznak-e, melegük van-e, - így az óvónő segíthet nekik.
 
A gyerekek – egyénileg változó- testi, fizikai fejlődést mutatnak, ám a fenti, alig érintett tanácsok mindannyiunkra érvényesek lehetnek.

Természetesen ezzel együtt változatos, esztétikus szép ruhákba öltöztethetjük kicsinyünket, hisz ők a család szemefényei!